8 Kasım 2021 Pazartesi

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır? WordPress WebP Rehberi

 

WebP Nedir? Nasıl Kullanılır? WordPress WebP Rehberi

WebP, Google’un geliştirdiği bir dosya biçimidir. Bu dosya biçimi minimum boyutta maksimum kaliteyi sağladığı için kullanılmaktadır. Google tarafından geliştirilmiş olan WebP’nin kullanımı, web sitelerinin sıralama faktörünü de dolaylı yoldan etkilemektedir.

Bir web sitesi düşünün. 100 adet yazısı var. Bu 100 adet yazının da 3 adet görseli bulunuyor. Ek olarak 1 tane de öne çıkan görsel olduğunu düşündüğümüzde toplam 400 adet resim oluyor. Bir de WordPress kullanıyorsanız yeniden boyutlandırılan resimler var. Böylece en az 2000 tane resim hostinginizde bulunmuş oluyor.

Sitenizde kullanılan resimlerin sitenizin yüklenmesinde çok büyük etkisi vardır. (Sayfada çağrılmayan resimler hızı etkilemez tabii ki) Resimleri sıkıştırmadıysanız, doğru boyutta kullanmadıysanız resimlerinizin yüklenme süresi artacaktır.

Bizim sitemizde böyle bir sorun olup olmadığını Google’un PageSpeed aracından görebiliriz. Bu linke tıklayarak PageSpeed aracına gidin ve hem ana sayfanızın hem de yazı sayfanızın hız testini yapın. Eğer “Resimleri yeni nesil biçimde yayınlayın” hatası var ise mutlaka WebP dönüştürme işlemini yapmalısınız.

Eğer böyle bir hata çıkmıyorsa yine yapın :). Çünkü ilerde çevirmek daha zor olacaktır.

JPEG’e göre %40 daha fazla sıkıştırma yapıp kaliteden ödün vermeyen WebP’nin nasıl kullanıldığına bir göz atalım.

WebP Nasıl Kullanılır?

Ben tam olarak bir geliştirici değilim. Bu yüzden bu konuda pek bilgim yok. İnternetten araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri sizinle paylaşacağım.

Şöyle bir yapıyı yazılımınıza ekleyerek kullanabilirsiniz. Ama bunun için resimlerinizin bir WebP formatına da ihtiyacınız var.

<picture>
  <source srcset="./image.webp" type="image/webp">
  <source srcset="./image.jpg" type="image/jpeg">
  <img src="./image.jpg" alt="Görsel">
</picture>

Böyle bir kullanımda tarayıcı WebP destekliyorsa WebP formatını kullanacak, desteklemiyorsa normal formayı kullanacaktır.

WebP çevirme işlemi için Mertcan Gökgöz’ün yazısını okuyabilirsiniz.

Peki WebP WordPress sitelerde nasıl kullanılır?

WordPress WebP Rehberi

Birçok konuda rahatça işlem yapabiliyoruz. Bu işlemlerden birisi de WebP çevirme işlemi. Varsayılan olarak kendisinde böyle bir ayar veya fonksiyon yok ama eklentiler ile kolayca bu işlem yapılabiliyor.

Gösterdiğim eklenti ile geçmişte yüklenmiş olan resimleri ve yeni yüklenen resimleri WebP’ye çevirerek kullanabilirsiniz.

Öncelikle bu işlemleri yapmadan yedek almanızı öneririm. Nadiren de olsa hata olabiliyor.

Bu eklentiyi kendi sitelerimde de kullanıyorum. Bu yüzden gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Peki WordPress’te WebP nasıl kullanılır?

  1. Öncelikle bu linke giderek eklentiyi indirip sitemize kuruyoruz. Panelden yüklemek için arama yerine WebP Express yazıp yapımcısı Bjørn Rosell olanı indirip sitenize kurabilirsiniz.
  2. Daha sonra Ayarlar > WebP Express sekmesine gidiyoruz.
  3. Ve hemen Conversion bölümünde Gd extension özelliğinin aktif olup olmadığı kontrol ediyoruz. Aktif olması gereklidir.
  4. Daha sonra ayarları aşağıdaki resimlerdeki gibi yapın.
wordpress webp 1
wordpress webp 2

Ayarları yaptıktan sonra ayarları kaydediyoruz. Üstteki Save Settings butonuna tıklıyoruz. Eğer ayarları kaydetmeden dönüştürme işlemine başlarsanız hatalı bir işlem yapmış olacaksınız.

Ayarları kaydettikten sonra Conversion bölümünün en altındaki Bulk Convert butonuna tıklıyoruz. Bir sekme açılacak, bu sekmeden ilerlemeyi görebilirsiniz.

Benim sitemde 8000 adet resim vardı. Bunları dönüştürmek toplamda 8 saatimi aldı. Sizde daha fazla olabilir. Bu yüzden akşamdan başlatarak sabaha kadar sürdürebilirsiniz. Veya Pause butonuna tıklayarak daha sonra devam edebilirsiniz.

kaynak: https://wpdoz.com/webp-nedir-wordpress-webp-rehberi/

0 yorum:

Yorum Gönder